Waterschapsheffingen kunnen flink verschillen per gebied. Zuiveringsheffingen zijn de afgelopen jaren gemiddeld met twee procent per jaar gestegen, ingezetenenheffingen met ruim 4 procent per jaar.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op 18 maart zijn er verkiezingen voor de waterschapsbesturen in Nederland. Reden voor Coelo om de lastenontwikkelingen voor waterschapsheffingen voor de bestuursperiode sinds 2009 in kaart te brengen.

Waterschapsbelastingen bestaan uit twee hoofdsoorten. Zuiveringsheffingen voor één- en meerpersoons huishoudens en watersysteemheffingen, zoals de ingezetenenheffing, de heffing gebouwd (voor eigenaren), de heffing ongebouwd (voor grond) en de heffing natuur.

Zuiveringsheffing: stijging 2 procent per jaar

De zuiveringsheffing wordt betaald door zowel huishoudens als bedrijven. Een meerpersoonshuishouden betaalt in 2015 gemiddeld 168 euro, 19 euro meer dan in 2009. Dat komt neer op een stijging van gemiddeld 2 procent per jaar.

In Aa en Maas is het tarief van de zuiveringsheffing met 138 euro het laagst, in Delfland het hoogst. Daar betaalt een meerpersoonshuishouden dit jaar 283 euro.

Het tarief is in de afgelopen bestuursperiode het sterkst gestegen in Delfland waar een meerpersoonshuishouden 88 euro meer is gaan betalen. In Roer en Overmaas is het tarief gedaald. Hier betaalt een huishouden 6 euro minder dan in 2009.

Ingezetenenheffing: stijging 4,4 procent per jaar

Alle huishoudens betalen een zogenoemde ingezetenenheffing. Gemiddeld betalen huishoudens dit jaar 78 euro. Dat komt neer op een jaarlijkse stijging van 4,4 procent sinds 2009.

De heffing varieert van 37 euro in de Dommel tot 116 euro in Delfland.

De stijging is het sterkst in Groot Salland. Huishoudens betalen daar 37 euro meer dan in 2009; in Zuiderzeeland is het tarief drie euro lager dan in 2009.

Heffing gebouwd: stijging 3,4 procent per jaar

Voor huiseigenaren en eigenaren van bedrijven is ook de heffing gebouwd van belang. Het tarief is hier een percentage van de woz-waarde van woningen of bedrijfspanden.

Een huiseigenaar betaalt in 2015 gemiddeld 74 euro voor de heffing gebouwd, een stijging van gemiddeld 3,4 per jaar gestegen sinds 2009.

De stijging van de heffing gebouwd was het sterkst in het waterschap Aa en Maas, waar eigenaren jaarlijks gemiddeld 10,4 procent meer zijn gaan betalen. In Zuiderzeeland is het tarief met gemiddeld een half procent per jaar gedaald sinds 2009.

(klik op tabel voor uitvergroting)

waterschapsbel

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl